Estetska stomatologija

Estetska stomatologija

Estetska stomatologija je multidisciplinarna grana stomatologije jer osim lepih, zdravih, belih i pravilno rasporedjenih zuba, zahteva i zdrav parodoncijum, odnosno zdravu gingivu.

Pravilan zubni niz je estetski imperativ, ali takodje utiče i na celokupno zdravlje usta i zuba. Pravilno rasporedjeni zubi se lakše čiste, a raspored sila koje se oslobadjaju pri žvakanju su fiziološke i povoljno utiču na potporni aparat zuba. Sa druge strane, nepravilno postavljeni zubi su opterećeni znatno jačim i nepovoljnim silama što uzrokuje slabljenje potpornog aparata zuba (kosti i vlakana koje drže zub u vilici), pa dolazi do parodontopatije, klaćenja zuba i drugih problema. Takodje, nemogućnost sprovodjenja dobre higijene dodatno komplikuje situaciju.

AKCIJA

UKLANJANJE KAMENCA + PESKARENJE ZUBA AIR FLOW + BELJENJE ZUBA OBE VILICE 140€ (prethodna cena je 250€)

IZBELJIVANJE ZUBA U ORDINACIJI
Pre samog tretmana izbeljivanja zuba neophodan je pregled kako bi se utvrdilo da li su vaši zubi pogodni za sam tretman, kao i da bi vas informisali o svim efektima, mogućim rizicima i neželjenim pojavama.
KUĆNO BELJENJE ZUBA
Kako biste dobili neophodnu opremu za izbeljivanje zuba kući, uzima se otisak vaše vilice i izradjuje model na osnovu koga se prave potrebne folije. U folije se aplikuje gel koji postoji u različitim koncentracijama, a stomatolog vam preporučuje koja koncentracija je dobra za vas.

 

VENEERS-LJUSPICE-FASETE
Veneers (viniri) je ime za ljuspice pomoću kojih transformišemo prebojene, okrnjene i oštećene zube u potpuno nove i bele. Predstavljaju jednu od osnovnih tehnika za uspešan „smile makeover“.
ORTODONSKA TERAPIJA
Ukoliko su prisutni svi zubi, a postoji loš raspored zuba, ortodontska terapija je pravo rešenje. Nešto komplikovanija situacija je nedostatak zuba uz malpoziciju budućih zuba nosača mosta. Tada ortodontska terapija prethodi protetskom zbrinjavanju.
Možemo da korigujemo gotovo svaki problem vezan za estetiku zuba:

• nedostajući zub da nadoknadimo

• prostor izmedju zuba da smanjimo ili zatvorimo u potpunosti

• loš raspored zuba da ispravimo

• prebojene zube da izbelimo

• tamne ispune zamenimo novim visokoestetskim ispunima

• meko tkivo („desni“) izlečimo i preoblikujemo

Dobra priprema, plan terapije i saradnja pacijenta neizostavno daju dobar rezultat.

Beljenje zuba

Izbeljivanje zuba je jedan od najefektnijih načina da poboljšate svoju estetiku osmeha. U ponudi postoje dva tipa izbeljivanja, izbeljivanje u ordinaciji i kod kuće.

Obe procedure se izvode upotrebom gela na bazi peroksida različite koncentracije. Gel jače koncentracije podstiče intenzivnije izbeljivanje zuba sa jačim efektom. Treba napomenuti da veće koncentracije mogu biti i uzročnici pojedinih neželjenih efekata, poput pojačane osetljivosti zuba, oštećenja desni i usana. S tim u vezi je neprocenjivo iskustvo profesionalnog stomatologa, kako bi uskladili koncentraciju peroksida, učestalost i broj tretmana, kako bi efekti bili optimalni. Izbeljivanje zuba laserom se radi isključivo u ordinacijskim uslovima i za tu svrhu se koriste posebni gelovi koji se iniciraju svetlom. Sam tretman traje od 1 do 2 sata i rezultati su jako brzo vidljivi.

Izbeljivanje zuba u ordinaciji

Pre samog tretmana izbeljivanja zuba neophodan je pregled kako bi se utvrdilo da li su vaši zubi pogodni za sam tretman, kao i da bi vas informisali o svim efektima, mogućim rizicima i neželjenim pojavama. Kako bi tretman bio kompletan, obavezan korak je čišćenje naslaga kamenca i peskiranje zuba.

Sam tretman se sastoji od nanošenja gela na zube i njihovo izlaganje svetlosti u trajanju od 20-ak minuta. Nakon toga se gel uklanja i ispiramo zube, a nanosimo novi sloj gela i ponavljamo postupak još dva puta. Na ovaj način smo uticali na sastav i osetljivost zuba, te je preporuka da se neko vreme nakon što završimo izbeljivanje zuba koriste sredstva za dodatnu fluorizaciju i izbegavaju hladna i obojena pića i hrana.

Kućno beljenje zuba

Kako biste dobili neophodnu opremu za izbeljivanje zuba kući, uzima se otisak vaše vilice i izradjuje model na osnovu koga se prave potrebne folije. U folije se aplikuje gel koji postoji u različitim koncentracijama, a stomatolog vam preporučuje koja koncentracija je dobra za vas. Kako postoje različiti sistemi i koncentracije gela, neke folije se kombinuju sa gelom u toku noći dok se druge vrste koriste u toku dana (2do 4sata).

U toku neophodnog pregleda, stomatolog će utvrditi da li ste pogodni pacijent za tretman izbeljivanja. Neophodno je da se pacijentu objasni da izbeljivanje zuba ne utiče na postojeće plombe, krunice ili eventualne vinire, te da je potrebno sve menjati ukoliko želite kompletan efekat i slaganje nijanse.

Veeners – Ljuspice – Fasete

Veneers (viniri) je ime za ljuspice pomoću kojih transformišemo prebojene i oštećene zube u potpuno nove i bele.

Predstavljaju jednu od osnovnih tehnika za uspešan „smile makeover“. Već dugi niz godina, viniri su tajna lepog osmeha većine poznatih ličnosti, modela i glumaca. Viniri su tanane ljuspice (zubni omotači) koji se izradjuju direktno u ustima od kompozita ili od keramike. Fiksiraju se na prednjoj strani zuba kako bi unapredili i ulepšali vaš osmeh.

KERAMIČKE FASETE 190€

(prethodna cena cena 250€) 

Koliko izbeljivanje zuba može promeniti nijansu?

Ovo je veoma individualno i zavisi od boje vaših zuba, da li je prebojenost egzogene ili endogene prirode i od navika samog pacijenta (pušenje, konzumiranje kafe, čaja, crnog vina, obojenih sokova itd).

Kako smo već pomenuli, ponekad su rezultati veoma očigledni (belji zubi za čak 10-ak nijansi), dok je u nekim slučajevima tretmanom postignuto poboljšanje za svega nekoliko nijansi. Efekat zavisi od prirodne pigmentacije vaših zuba – kada su intenzivno obojeni žuto razlika je ogromna nakon tretmana, dok je kod slabije obojenih zuba manje primetna razlika.

Da li je izbeljivanje zuba bolno i koji su neželjeni sporedni efekti?

Kako intenzivno delujemo na zube, uobičajeno je da se javi pojačana osetljivost u obliku povremenog oštrog bola i on nestaje u roku od 2 dana nakon tretmana. Čest je slučaj i da se ne primeti razlika u odnosu na svakodnevicu i da pomenute neprijatnosti izostanu u potpunosti. Uz konsultacije sa stomatologom dobićete potrebne smernice i medikamente za ublažavanje osetljivosti u vidu specijalnih gelova ili pena. U svakom slučaju, opšta preporuka je da se izbegava konzumacija hladne i vruće hrane u narednih 48 časova.

Kada estetska stomatologija preporučuje vinire?

Postoji puno razloga kada su viniri dobro rešenje i kada je pogodno odlučiti se za njih. Najčešći razlozi postavljanja su:

• intezivno prebojeni zubi čija je korekcija nemoguća klasičnim tretmanima izbeljivanja, mrlje na zubima se savršeno prekrivaju ljuspicama

• korekcija položaja pojedinih zuba

• okrnjeni ili delimično polomljeni zubi koji polako gube na funkcionalnosti i estetski kvare sliku

• oštećeni zubi usled stiskanja savršeno se koriguju vinirima

• dijastema ili medjuprostor se lako zatvori i daje novi izgled vašem osmehu.

Koraci u postavljanju ljuspica

Prvi i osnovni korak koji treba napraviti je kontrolni pregled kod stomatologa i konsultacija sa njim. Na osnovu vaših potreba i očekivanja se pronalazi najefikasnije rešenje koje će zadovoljiti efektnost, zdravlje zuba i isplativost tretmana. Kako bi se tretman uspešno realizovao, neophodni su sledeći koraci:

• priprema desni, ukoliko je to potrebno

• obrada se vrši u lokalnoj anesteziji kako bi korak pripreme bio što komforniji za pacijenta

• brušenje tankog sloja prednje strane zuba u proporciji sa debljinom vinira koja dolazi na to mesto

• uzima se otisak zuba specijalnim pastama koji se zatim šalje u zubotehničku laboratoriju

• u toku sledeće posete se stavljaju gotove ljuspice i tada se dobija konačan izgled i proverava se kako se uklapaju u vaš osmeh

• ako ste zadovoljni radom, priprema se cementiranje uz pomoć specijalne lampe koja trajno vezuje ljuspice za zube.

Ortodontska terapija

Ukoliko su prisutni svi zubi, a postoji loš raspored zuba, ortodontska terapija je pravo rešenje. Nešto komplikovanija situacija je nedostatak zuba uz malpoziciju budućih zuba nosača mosta. Tada ortodontska terapija prethodi protetskom zbrinjavanju. Obično su to situacije kada je pozicija zuba takva da bi, ukoliko se takav zub planira uključiti u most, bilo neophodno obimno brušenje koje bi zahtevalo i devitalizaciju zuba. Nakon svega toga, estetski momenat bi izostao jer nepravilna pozicija zuba se ne može rešiti protetski. Ortodontskom terapijom dobijamo idealnu poziciju zuba za buduću krunu ili most.

Dobra priprema, plan terapije i saradnja pacijenta neizostavno daju dobar rezultat.

FIKSNI APARAT KOMPLETNA TERAPIJA 590€

Pozovite za besplatne konsultacije